Arkiv
Lars-Ola Marakatt

Donatorn räddade Christinas liv

Efter att Christina Storm Mienna, 47, vunnit mot cancern avlöste sjukdomsbeskeden varandra. Först fick hon hjärtinfarkt och sen gav hennes lungor gav upp. Men tack vare en för henne okänd

Läs mer »
Arkiv
Åsa Lindstrand

Med makt över koncessionssamerna

Länsstyrelsen i Norrbottens län har makten över koncessionsrenskötseln. Genom åren har myndigheten visat sina muskler ganska oblygt i relationen till både familjen Sunna och Muonio sameby. Sker någon förändring när

Läs mer »

Samefolket TV

#samiskt

Kvalitetstid med ena sonen. Jag bakar gáhkku och han bakar hoagies (subwaybröd).
#bakning #gahkku #gáhkku #samiskt #pannbröd #hoagies #söndagsmys
...

12 2

🍂Älgjakten är i full gång🍂

Här kommer en liten påminnelse till älgjägarna som levererar älg till oss.

ATT TÄNKA PÅ
-Älgen levereras med vommen urtagen men med päls och skalle samt alla röda organ. Hjärta, Lever, Lungor, mjälte, njurar och strupe.(Lämna organ i älgen.) Undantag att ta med organ gäller om dom besiktigats av så kallad utbildad person. Då ska ifylld blankett medfölja respektive djur. (Gäller även återtag)
-Kasserade djur ersätts ej.
-Älgen ska tas ur så fort som möjligt i skogen och till slakteriet direkt för att undvika att de surnar.
–Var noga vid uttag så att inte älgen kontamineras av vom, urin eller jord.
-Glöm inte att täcka djuret vi transporten hit.

✋Hygienen är viktig då detta är ett livsmedel✋

Vilthanteringsanläggningen har öppet för inlämning dygnet runt jaktsäsongen september/oktober. Ring innan ni kommer så det finns folk på plats.

⭐️Skit jakt på er, så hoppas vi att vi ses!⭐️
...

50 2

#Damaskus stål #samisk kniv #samiskt hantverk #Lapponian knife Kniv i damaskus stål med handtag i stabiliserad mammut och trä, slida av rådjursläder. www. handfaste.se ...

1 0

Dagens boktips! Läs den. Den är otrolig! Fullspäckad med fakta, spännande historier och humor. Sorgligheter också naturligtvis, det är ändå den samiska historien som skildras genom Mats släkthistoria. Och jag säger inte detta bara för att den släkthistorien delvis är min egen. Det här är en jättebra bok.
Kila genast iväg och köp den! ❤

#boktips #samiskhistoria #brabok #allabordeläsaden #samiskt
...

7 0

Välkommen på vernissage lördag 4.9 kl 10-14!
Utställningen "Då och Nu" spänner från äldre brukstradition över till dagens moderna konsthantverk och sammanfattar samiska konsthantverkaren, tillika vår medlem, Ann Skum Lindströms 40-åriga konstnärliga resa.
Fredagkväll 3.9 kl 18.00 har Ann förhandsvisning, då hon berättar om sitt arbete. Ingen förhandsanmälan.
Vi kan ta emot 20 personer i vår lokal, samtidigt.
Tänk på att hålla avstånd! Välkommen!
.
#utställning #konsthantverk #nuochdå #samiskt #tennbroderi #skinn #väska #smycken #handgjort #hantverk #värmland #karlstad
...

23 0

🍂Imorgon börjar älgjakten🍂

Vilket betyder att vi förhoppningsvis får inviga vårt nya älgslakteri! 🥳

Det första 3 som levererar älg imorgon bjuder vi på lunch!

Sen bjuder resterande som levererar älg imorgon på kaffe och kaka!

Skitjakt på eck! - så hoppas vi att vi ses imorgon! 😊
...

22 1

Denna vecka får jag varva ner hitta inspiration i härligt höst väder. Dagarna fylls av konst och foto. Daidda ja govva. Signerar lite tavlor och känner en enorm tacksamhet att jag alltid gått min egen väg. Att jag får möjligheten att fylla mitt liv med de jag älskar. Hoppas du och får göra de du brinner för idag. #daidda #dáidda #govva #lavvu #sápmi #samiskt #art #artwork #konst #mixedmedia #árran ...

78 2

Knivsnitt i nålhuset på gång. Det är jätte jätte jättesvårt!! Jag är ute på så djupt vatten att jag inte ser land. Min tumme gör så ont att det känns som att någon smällt en dörr på den. Av allt samiskt hantverk jag gett mig i kast med hittills är detta det svåraste.
Saken är den att man kan inte göra om. När kniven slinter är det gjort, man kan inte ta bort ett jack som sitter där. Man får leva med det. Som perfektionist kommer det här projektet att kräva en del djupandning för att jag ska kunna se förbi felen och vara stolt ändå. Men jag hoppas jag ska hitta dit. Till stoltheten över vad jag skapat.
#samiskthantverk
#samiskt #slöjd #inteperfekt #nålhus #knivsnitt #slöjdaihorn
...

23 7

irjaliljedal i den sydsamiska kolten, på invigningen av den restaurerade torvkåtan vid hembygdsgården i Ljungdalen. ...

20 3
ANNONS
ANNONS

Jag minns att min vän, som en kväll då fåglarna sjöng midnattssolens lov och landskapet badade i ny grönska, missmodigt sade: ”Det värsta är nästan att det finns alternativ. Att människan skulle kunna så mycket bättre, men likväl väljer den här vägen.”

Åsa Lindstrand, chefredaktör

Tipsa oss!

Senaste recensionerna

Välkommen med ditt debattinlägg!

Vi tror på ett debattglatt Sápmi. Därför är du varmt välkommen att skicka in din debattartikel till oss. Du skickar din text till asa@samefolket.se.

 

Om du fattar dig kort ökar chansen att dina åsikter får plats i tidningen. Texten publiceras också här, på www.samefolket.se. Här kan vi även publicera insändare som inte ryms i den tryckta tidningen.

 

Och kom ihåg: På Samefolkets insändarsidor håller vi en god ton. Debattexter som innehåller någon form av rasism, sarkasmer eller fördomar, i synnerhet mot samer, kommer inte att publiceras. 

ANNONS